zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как работи колагенът и защо ни е нужен



Как работи колагенът и защо ни е нужен

Колагенът е основен градивен елемент за всички основни части на тялото.

23 февруари 2012, здраве.bg

Колагенът е важен протеин, който се съдържа в клетки из цялото тяло. Всъщност той е концентриран в съединителната тъкан, която е градивния елемент на всичко – от кожата и костите, до органите и кръвоносните съдове.

Колагенът функционира по няколко различни начина в организма ни.

Кожата и колагенът

Една от най-важните и забележими с просто око функции на колагена е градивната му роля за кожата. Колагенът съставя близо 80% от сухото й тегло, осигурява й необходимата структура и функционира заедно с друг протеин - еластин, за да осигурят на кожата нужната й гъвкавост - за да се разтяга и връща в нормалното си състояние, докато тялото се движи.

Костите

Колагенът има важни функции и по отношение на костите. Те са съставени от смес от колаген и специфичен минерал - хидроксиапатит. Комбинацията им е отговорна за структурата, гъвкавостта и силата на костите. Според изследванията, около 30% от костите са съставени от органични материали, от които 95% е именно колагенът.

Мускулите

Колагенът играе важна роля и за функционирането на мускулите. Колагеновите молекули осигуряват на мускулните влакна силата и структурата, необходими за движението и функционирането им през целия ден. Колагенът изгражда не само скелетните мускулни влакна, но и гладката мускулатура - например мускулите в пикочния мехур и половите органи, както и мускулите на сърцето.

Кръвоносните съдове

Колагенът е градивен елемент и за стените на кръвоносните съдове – артерии, вени и капиляри. Това им придава сила и здравина, структура и гъвкавост за ефективното транспортиране на кръвта до всяка клетка.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.