zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Има ли реална опасност от нова епидемия от птичи грип?



Има ли реална опасност от нова епидемия от птичи грип?

... или се опитват да създадат отново паника, за да се изхарчат произведените лекарства и ваксини?.

23 февруари 2012, здраве.bg

Учени твърдят, че са създали в лаборатория смъртоносна форма на вируса на птичия грип (H5N1), която може да постави началото на епидемия, убиваща милиони души по света – но циниците смятат, че това е поредният опит за пробутване на ваксините, които вече не се купуват.

Екипът от Медицинския център Еразмус в Ротердам твърди, че е симулирал естествени процеси и в резултат е достигнал до разработката на мутирала форма на вируса на птичия грип, която може да се предава между животни, достатъчно близки до човешката биология, че да може да се предположи, че предаването може да се случи и от човек на човек.

Резултатите са щели да бъдат публикувани в две научни издания, но американският борд NSABB, отговарящ за биосигурността, е спрял публикациите. Професор Пол Кейн – член на Борда е изпратил предупредително съобщение до правителствата да се приготвят за изтичането на мутиралия вирус. Той съветва правителствата да започнат навреме да взимат мерки и да изградят защитна инфраструктура срещу евентуалния грип.

В своето изявление той подчертава още, че няма достатъчно ваксини за спирането на епидемията, макар и да бъде хваната навреме, а ваксините и лекарствата не са достатъчно добри, за да спрат разпространяването на вируса.

Паниката около птичия грип достигна своя пик през 2006 г., когато правителствата по света обърнаха внимание на здравните „експерти”, които предрекоха над 7,4 милиона смъртни случаи в целия свят и бяха произведени огромни количества от противовирусното лекарство Тамифлу. Според официалните данни например Великобритания е закупила 14,6 милиона опаковки от него, а САЩ – 20 милиона.

Сега, когато наближава крайния срок на годност на тези ваксини по рафтовете на аптеките, безспорно на производители им ще е удобно, ако отново се появи паника, пише сайтът wddty.com.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.