zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Месо с протеини, без въглехидрати и мазнини



Месо с протеини, без въглехидрати и мазнини

Сред многото предлагани в магазините меса и колбаси не е лeсно да се направи правилният избор.

Как да избираме по-полезно за организма ни месо.

22 февруари 2012, здраве.bg

Нe можем да живеем без протеини. Аминокиселините, които са градивния елемент на протеините, са основата за възстановяването на увредените тъкани и създаването на нови. Когато диетата ти е прекалено бедна на протеини и това продължи по-дълго, организмът не функционира пълноценно и заболяването е само въпрос на време. Дори веганите, които не консумират никакви животински протеини, трябва да си набавят достатъчно количество - от други източници.

Всички животински продукти съдържат протеини, но количествата мазнини, които едновременно с това доставят на организма, са различни. Месото само по себе си не съдържа въглехидрати, макар че някои преработени меса, като например повечето колбаси, имат добавени въглехидрати.

Протеините в месото

Всички животни имат мускули, съставени от същия тип протеини, от които са и човешките мускули. Тъй като месото, което ядем, идва от мускулите на животните, всички натурални меса, включително телешкото, свинското, пилешкото и морските дарове, съдържат протеини. Месото съдържа всичките 10 есенциални аминокиселини, които трябва да се набавяме чрез храната, както и 10 от не-есенциалните аминокиселини, които тялото ни може да произвежда.

Въглехидратите в месото

Макар че някои видове морски дарове като например стридите и мидите могат и да съдържат минимални количества въглехидрати, в повечето меса те са 0.

Но някои преработени меса - кренвиршите, саламите, беконът, кюфтетата - също могат да съдържат въглехидрати. На тези продукти често се добавят захари, които да променят вкуса. Месото за барбекю например съдържа въглехидрати в соса, с който е обработено. Кюфтетата често съдържат галета или хляб, или пък други въглехидрати, които помагат за задържане на формата им.

Мазнините в месото

Мазнините в месото варират в зависимост от това от коя част на животното е извлечено парчето. Всички...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.