zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Семейство=здравеДом-семейство-работа не е измислица на църквата, а символ на баланса в живота, дефиниран от психолозите.

2 март 2006, здраве.bg

С щастливия и стабилен брак нищо не може да се сравни, твърдят група изследователи от Университета на Торонто, Канада.
През последните десет години екипът от психолози, психиатри, терапевти и семейни лекари е посветил на проучване на влиянието на семейния живот върху здравето на човека и най-вече върху сърдечно-съдовата му система.
Според получените резултати, при хората, които се оплакват от нестабилност в семейството, се наблюдава удебеляване на сърдечните стени и съответно повишаване на кръвното налягане.
Обратно, при хората, които смятат семейния си живот за успешен, стените на сърцето са с около 8% по-тънки и съответно липсват оплаквания от високо артериално кръвно налягане.
След анализ на получените резултати учените изказват един все по-популярен в последно време извод, макар и не дотам харесван в патриархалните общества: “Ако смятате брака си за неуспешен, постарайте се по-рядко да виждате половинката си. Ако се чувствате щастливи, прекарвайте заедно възможно повече време.”
Неслучайно именно в пуританско по своята същност общество като американското има девиз “Дом-семейство-работа.” На пръв поглед елементарен, той всъщност отразява не религиозна догма, а отдавна доказана от психолозите максима – под термина дом следва да се разбира не мястото с четири стени, където се прибираме на спим, а истинско огнище, до което човек се чувства щастлив по всяко време, място, което му носи спокойствие, удовлетворение и разбиране.
И съвсем не случайно в тази триада работата е поставена на последно място – тя допълва другите две, но не бива да се превръща в единствена цел, защото както обичат полу на шега да питат психолозите: “Къде сте виждали щастлив милионер, който живее и спи с работата си?”.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.