zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Семейство=здраве



Дом-семейство-работа не е измислица на църквата, а символ на баланса в живота, дефиниран от психолозите.

2 март 2006, здраве.bg

С щастливия и стабилен брак нищо не може да се сравни, твърдят група изследователи от Университета на Торонто, Канада.
През последните десет години екипът от психолози, психиатри, терапевти и семейни лекари е посветил на проучване на влиянието на семейния живот върху здравето на човека и най-вече върху сърдечно-съдовата му система.
Според получените резултати, при хората, които се оплакват от нестабилност в семейството, се наблюдава удебеляване на сърдечните стени и съответно повишаване на кръвното налягане.
Обратно, при хората, които смятат семейния си живот за успешен, стените на сърцето са с около 8% по-тънки и съответно липсват оплаквания от високо артериално кръвно налягане.
След анализ на получените резултати учените изказват един все по-популярен в последно време извод, макар и не дотам харесван в патриархалните общества: “Ако смятате брака си за неуспешен, постарайте се по-рядко да виждате половинката си. Ако се чувствате щастливи, прекарвайте заедно възможно повече време.”
Неслучайно именно в пуританско по своята същност общество като американското има девиз “Дом-семейство-работа.” На пръв поглед елементарен, той всъщност отразява не религиозна догма, а отдавна доказана от психолозите максима – под термина дом следва да се разбира не мястото с четири стени, където се прибираме на спим, а истинско огнище, до което човек се чувства щастлив по всяко време, място, което му носи спокойствие, удовлетворение и разбиране.
И съвсем не случайно в тази триада работата е поставена на последно място – тя допълва другите две, но не бива да се превръща в единствена цел, защото както обичат полу на шега да питат психолозите: “Къде сте виждали щастлив милионер, който живее и спи с работата си?”.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.