zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стар водопровод – нови болести



1 март 2006, здраве.bg

Някога виждали ли сте как изглеждат старите водопроводни тръби? Тесен отвор и дебел слой налепи, състоящи се от варовити отлагания, ръжда, железни бактерии и слуз. Понякога при почистването на един линеен метър водопроводна тръба се съберат до 15 кг замърсяващи вещества.
Старите чугунени и стоманени тръби не са подходящи за пренасяне на чиста вода. Налепите по вътрешната страна на тръбопровода практически са източник на всички замърсявания, причиняващи зараза. Основната причина е износването на тръбопровода. Най-опасният период за тръбопровода е временното прекъсване на работа. В него се създава своеобразен вакуум, който засмуква всички замърсяващи вещества, пясък, пръст.
За да се намали вероятността от замърсяване на водата, е необходимо да се използват съвременни материали и технологии, например тръби от полиетилен и полипропилен.
Според новите международни и европейски закони в много страни вече се предпочитат полимерните водопроводи. Те могат да се използват от 80 до 100 години, докато стоманените и чугунените само от 15 до 40 години.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хигиена    любопитно    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.