zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Семената от чиа: защо са полезни



Семената от чиа: защо са полезни

здраве.bg

Семената от чиа са се използвали и като храна и като лекарство още от древните маи, инки и ацтеки. Тази наричана днес суперхрана се е считала тогава за толкова полезна, че била по-ценна от златото.

Семената от чиа са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри и протеини. Освен че са богат източник на полезни хранителни вещества, тези семена помагат също за балансирането на кръвната захар и за понижаването на холестерола.

Чиа, или Salvia hispanica, е цъфтящо растение, разпространено най-масово днес в Мексико и Гватемала. Достига височина до около метър. Чиата има лилави и бели цветове, които в края на всяко стръкче формират грозд и там на групички се намират семената.

Семената от чиа са най-важната част от растението и са източникът на хранителните вещества. Тези семена се считат за завършен протеин и съдържат калций, бор и желязо, като антиоксидантните им свойства надминават над 3 пъти тези на боровинките.

Богати на омега-3 мастни киселини и фибри

Семената от чиа са истинска хранителна електроцентрала и са пълни с омега-3 мастни киселини и фибри. Те, подобно на лененото семе, са готови за консумация без да трябва да се стриват и могат да се съхраняват в продължение на много време без да гранясат. Една порция семена от чиа може да ни осигури и 1/3 от необходимата дневна доза фибри. Поради високото си съдържание на омега-3 и фибри, семената от чиа могат да ни помогнат да отслабнем - те засищат за по-дълго и помагат на тялото да елиминира ненужните токсини.

Кръвна захар и баланс на липидите

Семената от чиа имат способността да стабилизират нивото на кръвната захар....

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.