zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-популярните добавки на 2012? Африканско манго, органика и храни за мозъка



Най-популярните добавки на 2012? Африканско манго, органика и храни за мозъка

Африканско манго, пробиотици, чиа, ферментирали напитки, органични храни и тези за мозъка ще бележат най-голям ръст, твърди доклад.

31 януари 2012, здраве.bg

Кои ще бъдат най-популярните и продавани хранителни добавки през 2012 г.? Прогноза по този въпрос публикува наскоро американската организация SPINS, която се занимава изключително със статистика за продажбите и тенденциите сред хранителните добавки и натуралните храни в САЩ.

Според изнесената в доклада Trendwatch 2012 статистика най-голям за 2011 г. е бил ръста в продажбите на пробиотиците – те са се удвоили в сравнение с 2010 г. Причина за това според SPINS са множеството издържани от научна гледна точка публикации за ползите от употребата на пробиотици: „С увеличаването на стомашно-чревните разстройства и различните оплаквания сред хората, свързани с функционирането на тези органи, може да се обаква, че тенденцията за увеличаване продажбите на пробиотици ще продължи”.

Органичните храни и добавки

Трайна е тенденцията за нарастваща популярност и на органичните храни и хранителни добавки. Тук значително нараства и броят на предлаганите продукти, а като цяло продажбите им са се увеличили 2 до 3 пъти повече от тези с неорганичен произход.

Храна за мозъка

Друг сегмент от пазара, който се радва на все по-голям интерес е т.нар. храни за мозъка, т.е. продукти, насочени към запазване или подобряване на способността за фокусиране и паметта. Тук пазарът е еднакво разпределен както сред по-възрастните хора, така и сред тези в младежка и зряла активна възраст.

Сурови и култивирани храни

Очаквано съотношението в употребата на сурови и обработени храни се променя все повече в полза на първите. Най-типичните примери са нарасналото търсене на продукти като пресен кетчуп, непастьоризирано мляко и други напитки. Сред хранителните добавки акцентът е върху ферменти, които подобряват храносмилането и имунитета.

Ботаническите хитове

Сред растенията, използвани все повече и при производство на някои видове храни, и като хранителни добавки, са чиа (chia) с високо съдържание на...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.