zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамини и добавки за повече енергия и бърз метаболизъм



Витамини и добавки за повече енергия и бърз метаболизъм

Недостигът на някои есенциални вещества води до постоянна умора и неработоспособност.

Някои витамини и билки ни дават прилив на сили и ускоряват обмяната на веществата.

здраве.bg

... на енергията. Този ефект се отдава на съдържанието на кофеин в зеления чай. Проучване от 2004 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, подкрепя предположението, че именно кофеинът в зеления чай осигурява приливът на енергия.

Същото проучване доказва, че приемът на кофеин води до умерено, но значимо активиране на мастния метаболизъм, т.е. до ускорено усвояване на приетите мазнини.

Витамин С

Той е есенциален витамин, който човек не може да синтезира в организма си. Затова трябва да си го набавяме чрез храната или чрез прием на добавки. Витамин С е водноразтворим и е от особена важност за изграждането и обновяването на тъканите в организма, както и за поддържане способността на имунната система да се бори с вируси и бактерии.

Недостигът на витамин С, който може да се дължи на заболяване, ограничителна диета или лошо храносмилане, води до поява на бърза умора.

Приемането на храни, които съдържат голямо количество витамин С каквито са повечето плодове и зеленчуци или пък приемането му под формата на хранителна добавка е добър начин да се избегне дефицитът му в организма, а съответно и появата на умора. Затова и хората, които си осигуряват добри количества витамин С усещат прилив на енергия.

Женшен

Женшенът е растение, използвано широко в традиционната медицина най-вече заради способността си да подобрява мисленето, работоспособността и паметта. Растението е полезно и за увеличаване на издръжливостта, осигурявайки енергия за продължителен период от време.

По-традиционни приложения на женшена са и лечение на възпаления, повишаване на апетита, забавяне на процесите на стареене. Последователи на алтернативната медицина го препоръчат като естествен стимулант с ефект, близък до този на кофеина, въпреки че доказателствата за тези твърдения са доста противоречиви.

Не приемайте добавки с женшен повече от три месеца, за да избегнете потенциални влияния върху...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.