zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Плуване – за здравеПлуване – за здраве

Плуването е комплексен спорт, подходящ за всяка възраст.

26 януари 2012, здраве.bg

Плуването е възможност да поспортуваме независимо от сезона. Освен това то е един от много малкото спортове, подходящи и за всяка възраст. Децата много обичат да си играят в басейна или на плажа, но това е полезно не само за деца. Възрастните, които практикуват плуване, по правило се радват на по-добро здраве и се чувстват по-релаксирани в сравнение с онези, които водят заседнал начин на живот. Дори хората в напреднала възраст могат да извлекат ползи и за физическото и психическото си здраве от плуването.

Плуване – за здраве на духа

Плуването е комплексен спорт – то ангажира всички мускули без да ги натоварва рязко. Освен това то разтоварва психиката и след час прекаран в басейна или морето си тръгваме с позитивно чувство. А забавлението намалява стреса.

Плуването изгражда и естествен, положителен отговор към стоенето във вода, а нека се замислим – именно тя е средата, в която изначално човек се развива в утробата на майка си.

Плуването дава възможност и да комуникираме с други хора, да срещнем нови приятели. Когато прекарваме приятно свободното си време край басейна или на плажа заедно със семейството и приятелите си, добавяме още приятни общи спомени, т.е. подобряваме психичното си здраве чрез социално общуване и отношения на близост.

Адаптирано плуване

С плуване може да се повлияят благоприятно различни нарушения в ходенето и зрението, затруднения в развитието, свързани с инсулти, церебрална парализа и други заболявания. За инвалидите често е много по-лесно да практикуват водни спортове отколкото такива на сушата - поради способността на течността да поддържа плаващото тяло на повърхността. Кратка консултация с физиотерапевт ще е достатъчна да разберете как точно да адаптирате плувната си техника - за да повишите мускулната си сила и дори в някои случаи за редуциране на степента на инвалидност.

Плюсове за физическото ни здраве

Плуването влияе добре на засегнатите от артрит...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    първа помощ    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.