zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болките в гърдите: какво трябва да знаем



Болките в гърдите: какво трябва да знаем

фото: sciencephotolibrary

Болката в гърдите не е задължително опасна, но не бива да се пренебрегва в никакъв случай.

здраве.bg

Болките в гърдите са често срещам симптом, който е важно да бъде правилно разчетен. Защото той може да бъде както безобиден, така и признак на сериозен здравословен проблем, който налага незабавни мерки и намеса от специалист във възможно най-кратки срокове.

Какво трябва да знаем, за да не изпадаме без причина в паника:

Когато гръдната болка се появява в покой, това е проблем

Появата на болки в гърдите в покой е алармиращ симптом. Това може да е началото на спешно застрашаващо живота състояние.

Няколко са възможните причини за болки в гръдния кош. Малка част от тях са потенциално фатални, оставени без лечение. Внезапното начало на болки в гърдите, придружени от затруднения в дишането, изпотяване, виене на свят и загуба на съзнание изисква незабавно обаждане на телефона на Бърза помощ 112.

Възможните причини за фатални последици включват инфаркт на миокарда, аортна дисекация, белодробен колапс, белодробна емболия или руптура на хранопровода. Важно е в никакъв случай да не се пренебрегват симптомите, тъй като при повечето от изброените състояния забавеното лечение намалява драстично шансовете за успешно лечение.

Болката, появяваща се при усилие, често е свързана със сърцето

Болките в гърдите при напрежение или усилие обичайно се дължат на стесняване в артериите на сърцето. Сърдечният мускул доставя богата на кислород кръв до цялото тяло. Ако достъпът на кръв до сърцето спре напълно, това води до увреждане на мускула, което може да е постоянно и се състои в слабост при изпомпването на кръв или сърдечна недостатъчност.

Когато симптомите се ограничават в болки при усилие, артериите са 80% или повече стеснени. По време на покой няма да има симптоми, тъй като сърдечният мускул не се нуждае от допълнително кислород за работата си. При тест с бягаща пътека или при ходене по наклонен терен сърцето изисква повече кръв, а притокът от артериите е недостатъчен поради стесняването. Лечението на болките при усилие обичайно включва:
- аспирин,...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.