zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Селен и витамин К – два малкоизвестни фактора на остаряванетоСелен и витамин К – два малкоизвестни фактора на остаряването

Не комплексните мултивитамини, а определени нутриенти имат пряко отношение към стареенето.

13 януари 2012, здраве.bg

Селен и витамин К. Безспорно те далеч не са сред най-популярните витамини и минерали, за които се знае и пише много. Но, оказва се, много хора страдат от дефицит на витамин К и селен, а това води до преждевременно стареене на клетките в тялото ни и съкращаване на техния живот. Това показват резултатите от наскоро приключило изследване.

Селенът е особено важен за здравето на клетките и за добрия имунитет. Дефицитът му може да предизвика всякакви обусловени от възрастта заболявания като например рак, сърдечна недостатъчност, загуба на част от мозъчните функции, твърдят учени от Изследователския институт към педиатричната болница в град Оукланд, щата Калифорния.

Витамин К също е важен маркер за това дали клетките в човешкото тяло стареят с „програмираната скорост”, установили те.

Д-р Джералд Уайсман, редактор на списанието FASEB (2011; doi: 10.1096/fj.11-180885), публикувало статия за изследването, споделя: „Този доклад трябва поне отчасти да поукроти многото дебати, водещи се относно това колко е важно да се приемат комплексни витамини и то всеки ден. Очевидно далеч по-важно е да се обръща внимание на някои определени витамини и минерали – в случая селен и витамин К. Предпазвайки се от техния дефицит, човек намалява щетите върху организма, нанасяни от времето. Така ние ще помогнем на тялото си да остарее тогава и така, както е заложено в гените ни”.

Витамин К е от групата на мастноразтворимите витамини. Той се произвежда от организма на човека и се съхранява в черния дроб. Препоръчителната дневна доза е равна на 1 мкг (микрограм) на 1 кг телесно тегло. Предозирането може да бъде опасно. Добри източници на витамин К са зелените листни зеленчуци, кравето мляко, червеното месо, зеленият чай.

Селенът е минерал, действащ основно като антиоксидант и градивен елемент от няколко есенциални за човека ензими. За да не се достига до опасното...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.