zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лечебните ефекти на ехинацеята



Лечебните ефекти на ехинацеята

Ехинацеята стимулира имунитета и е с доказано противовъзпалително, антимикробно и противораково действие.

здраве.bg

... може да помогне и при вирусни и бактериални инфекции. Инулинът, съдържащ се в корените й, неутрализира вирусите и убива бактериите. Надземната част от растението, особено от вида Echinacea purpurea, също има противовирусно действие. Тя особено ефективно се противопоставя на вирусите, които предизвикват грип, херпес и везикуларен стоматит - вид устна инфекция.

Действието на ехинацеята, особено срещу бактериите, е умерено и до голяма степен се дължи на съставката ехинакозид, която е в най-голяма концентрация в корените на вида Echinacea angustifolia. Ехинакозидът е доказано ефективен срещу бактериите Staphylococcus aureus, Corynebacterium diphtheria и Proteus vulgaris.

Противораково действие

Свойствата на ехинацеята да стимулира имунитета се отнасят и към повлияване на рака. Според специалистите полизахаридите в билката стимулират имунните клетки - макрофагите, да произвеждат химикал, който унищожава клетките на туморите.

Освен това изолиран вече в лабораторни условия мастноразтворим химикал от корените на Echinacea angustifolia и Echinacea pallida проявява пряка антинеопластична дейност, т.е. възпрепятства растежа на туморите. Важно е да се отбележи обаче, че ехинацеята може да има доста силен ефект и в някои случаи да попречи на действието на определени лекарства като например имуносупресорите. Това значи, че, ако при едни болни от рак ехинацеята ще има положителен ефект, то при други ще възпрепятства лечението. Преди да започнем да приемаме ехинацея поради какъвто и да е здравословен проблем, трябва да се консултираме с лекар, запознат с ефектите на билката.

Продуктите с ехинацея на пазара се различават значително по качество, съставки и терапевтична стойност. Когато използваме ехинацея с медицинска цел, трябва да се уверим, че билката или по-точно билковият екстракт е висококачествен и от надежден източник.
...

 
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.