zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фармацевтичният спамФармацевтичният спам

Рекламите на лекарства изкушават пациентите да заобикалят закона в търсене на „нужния им” медикамент.

15 декември 2011, здраве.bg

Рекламният спам на фармацевтични продукти, който буквално ни залива на периоди от медиите, кара хората да търсят повече информация за предписваните лекарства онлайн, твърди доклад, който скоро ще бъде публикуван в изданието International Journal Business and Systems Research. И ако тези лекарства не са достъпни за интернет потребителя през лекуващия го лекар, той е склонен да търси нелегални пътища да си ги намери.

Директната реклама на лекарства, които би трябвало да се продават в аптеките само срещу рецепта, е забранен на територията на целия Европейски съюз, също както и в много други страни, но маркетинговият спам намира други, заобиколни начини да прониква навсякъде, като се възползва от ситуации, непредвидени в законите – национални и международни, се казва още в статията.

Фармацевтичният спам съществува, защото дори минималния процент от стотиците милиони хора, към които е насочен той ежедневно, носи на спамърите печалба.

Сега учените, извършили новото изследване, са проучили как излагането на спама, предлагащ какви ли не, независимо истински или фалшиви, фармацевтични продукти, мотивира хората да търсят допълнителна информация в интернет.

Лекарствата с рецепта подобряват здравето и удължават живота на милиони хора и е естествено пациентите да търсят информация за лекарствата си от множество източници, различни от лекуващия ги лекар, независимо от факта, че само той може да им изпише това лекарство. И тези източници на информация невинаги са достоверни.

И въпреки всички законови мерки, връзката между пациента и фармацевтичната компания се е променила значително през последните десетилетия - най-вече заради нарасналата популярност на интернет. През последните години има промяна и в начина, по който фирмите разглеждат връзката между пациентите и лекарствата. Пациентите сега са по-скоро „потребители”. Компаниите вече могат много по-лесно да комуникират директно с тях - чрез рекламите или други модерни и нови, повечето онлайн, маркетингови...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.