zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 неща, които е добре да знаем за болките в гърба5 неща,  които е добре да знаем за болките в гърба

Плюс няколко традиционни начина за облекчаването им.

здраве.bg

Болката в гърба е сред най-често срещаните. Но нейната природа и причините, които я пораждат, могат да са много разнообразни. Също както и начинът, по който този тип болка се проявява при отделните хора.

Лекувана навреме и при съответните мерки за премахване на предпоставките за нея, болката в гърба може да изчезне напълно. В обратния случай тя може да има наистина сериозни и застрашаващи нормалния ни начин на живот последствия.

1. Какво причинява болката в гърба?

Болката в гърба може да е симптом на нещо друго случващо се в организма. Понякога болката в гърба всъщност е отразена болка от някой вътрешен орган - бъбреци, яйчници или пикочен мехур. Прищипан нерв също може да предизвика болка в гърба. Ишиасът е такова притискане на нерв, което води до остра локализирана болка, скованост и изтръпване надолу по крака. Миофациалната болка причинява повишена чувствителност и болезнено усещане в специфични части на гърба по хода на някой периферен нерв. Това състояние поражда и намаление в обема на движение на мускулните групи, които засяга.

2. Кой е изложен на риск?

Повечето хора изпитват болки в гърба за първи път на около 30 или 40-годишна възраст, т.е. с напредване на годините. Тези, които не са физически активни, също са по-податливи - техните гръбни и коремни мускули - тези, които трябва да поддържат гръбнака, са по-слабо развити.

Нездравословното хранене, богато на мазнини, които бързо се превръщат в наднормено тегло или се стига до затлъстяване, е друга възможно причина за поява на болки в гърба.

3. Поработете вуърху мускулите си

Въпреки че упражненията и активният начин на живот могат да ни предпазят от болката в гърба, някои оказващи силно въздействие върху тялото ни дейности, като например бягането, покачват вероятността да се засили дискомфортът в кръста.

И все пак, това не означава да се откажете от упражненията. Тези за коремните и гръбните мускули спомагат за...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.