zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Медитация за заети хораМедитация за заети хора

Не е нужно специално време или място за да медитираме - важното е просто да осъзнаваме нещата тук и сега.

ЗДРАВА.bg
четете още в здрава.bg


Светът в нашата действителност може често да е много стресиращ. Повечето хора работят усилено за по-малко пари или просто се опитват да си намерят работа. Но вече е доказано, че медитацията е много ефективна техника за ограничаването на стреса, тревожността и депресията, пише здрава.bg.

Преди да отхвърлим медитацията, защото си мислим, че не е за нас, или нямаме достатъчно време, трябва със сигурност да премислим още малко. Твърдението на някои хора „Аз не мога да медитирам” е погрешно. Причината, поради която те си мислят така, е в погрешното разбиране на практиката, но всъщност не е задължително да седим в определена поза, да вярваме в нещо или да сме духовно просветени, за да медитираме. То е като чистенето на къща – не можем да го свършим за един ден, но, ако като цяло поддържаме чисто, когато се стигне до основното почистване, няма толкова бъркотия.

Какво всъщност е медитацията

Има различни техники, свързани с медитацията (например йогата се счита за форма на медитация), но една от основните практики е „поддържането на избирателно внимание върху избран обект”. С други думи трябва да се фокусираме върху едно определено нещо и да прочистим съзнанието си от всички разсейващи външни фактори за определен период от време, независимо две минути или два часа.

На практика фокусната точка може да е върху дишането, гневната емоция в задръстването или дори влизането в магазин. Целта е да осъзнаем какво правим и да не се разсейваме.

Всичко, от което се нуждаем е правилната нагласа

В наши дни можем да се набавим какви ли не неща, които да ни помогнат да водим „медитационен начин на живот” – възглавнички за медитация, специални дрехи, чайове. Но всъщност не е нужно да се купуваме каквото и да е, за да започнем да медитираме. Няма значение в какво сме облечени, важен е начинът, по който усещаме потокът от въздух в тялото си, нагоре и надолу, просто да го забелязваме. Да бъдем свидетели на действителността...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
aлтернативи    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.