zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стрептококите предотвратяват развитието на кариес



Стрептококите предотвратяват развитието на кариес

фото: britannica.com

Причината е в отделяните от тях ензими.

30 септември 2011, здраве.bg

Интересно откритие разкрива, че наличието на стрептококи в устната кухина поддържа зъбите здрави и предотвратява развитието на кариес. Важно е обаче да се прави разграничение. Докато Streptococcus mutans и наличието им в устната кухина е предпоставка за натрупването на зъбен камък, то Streptococcus salivarius и отделяните от тях ензими възпрепятстват протичането на кариозни процеси в устата, благодарение на свойството си да потискат размножаването на патогенните микроорганизми. Именно тези микроорганизми стоят в основата на натрупването на зъбен налеп, разрушаващ емайла на зъбите и водещ до появата на кариес.

Статия от изданието Applied and Environmental Microbiology разкрива, че до това заключение са достигнали японски изследователи от Националния институт по инфекциозни болести. Проучванията, които те провели, извели тезата, че по своето действие стрептококите наподобяват пастата за зъби, като по този начин оборват битуващото от дълго време вярване, че всички микроогранизми в устата са вредни. Доказано е, че ензимът, който е основен за стрептококите – FruA, може да се използва за приготвянето на редица продукти за устна хигиена, които са предназначени да елиминират риска от появата на кариес.

Продукт за почистване на устата, основаващ се на ензим от гъбички, вече съществува на пазара, но се смята, че приготвянето на такъв от FruA ще се радва на далеч по-голям интерес заради потвърдените ползи на ензима. Основният плюс на подобен продукт се крие в това, че ензимът засилва своето почистващо действие при наличието на захароза, което означава, че това ще е идеалният лек за „развалените” зъби на децата и възрастните, които са любители на сладките изкушения.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.