zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да сме ранобудни е полезно за фигуратаДа сме ранобудни е полезно за фигурата

Ранобудниците по-рядко страдат от наднормено тегло и депресия, показва анкета.

здраве.bg

Хората, които обичат да започват деня рано или т.нар. чучулиги, се отличават с добро здраве, фигура и настроение. Специалистите свързват това с факта, че този тип хора успяват да свършат много неща още преди денят истински да е започнал – затова и при тях стресът и напрежението са по-малко.

За сметка на това тези, които предпочитат да стават късно, рискуват да си заработят както депресия, така и наднормено тегло. Това показват данните от онлайн анкета, проведена сред няколко хиляди души. В анкетата са били включени въпроси за това как всеки определя усещането си за щастие, в какво физическо здраве е, какъв е режимът му на хранене и сън.

Оказва се, любителите на ранното ставане били бодри и работоспособни още от 7 сутринта, докато по-поспаливите можели да започнат своя ден пълноценно едва към 9 часа. Колкото до почивните дни, и двата типа хора обичали да си „отспиват”.

Резултатите от събраната информация показват, че чучулигите посочват за себе си по-позитивни показатели. По думите на д-р Йорг Хубър от Университета на Ройхамптън, ранобудните се настройват по-лесно и бързо към ритъма на делничния ден, типичен за съвременния човек. Затова и те по-рядко страдат от наднормено тегло и депресивни състояния.

В допълнение, авторите на анкетата, са установили, че хората, които обичат да стоят до късно пред телевизора или компютъра, често пропускат най-важното хранене за деня – закуската, защото докато са били пред екрана са си похапнали допълнително.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.