zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 факта за здравословните ползи от доматите



5 факта за здравословните ползи от доматите

Да ядем домати срещу възпаленията, рака и сърдечните заболявания.

12 септември 2011, здраве.bg

Доматите са не само любим и предпочитан от много от нас продукт, но и източник на различни ползи за здравето, от които можем да се облагодетелстваме с честата консумация на този плод.

1. Да се преборим с рака с полезните антиоксиданти

Според резултатите от нови изследвания, ако приемаме антиоксиданти под формата на добавки, те не ни осигуряват същите ползи за здравето, както антиоксидантите, получени чрез храната. Много по-полезно е да изядем един домат – и да получим голяма доза антиоксиданти чрез плода – отколкото да пием хранителни добавки с витамин А.

Затова е добре да гледаме на храните като пресните зрели домати като на основен източник на хранителни вещества. По този начин имаме далеч по-добър шанс да избегнем развитието на рак. Също така, имайки предвид, че основният каротиноид в доматите - ликопенът, е мастноразтворим, е добре да ядем доматите със зехтин или друга полезна мазнина.

2. Да се преборим със сърдечните заболявания

Калият помага да се предпазим от високо кръвно налягане и понижава риска от развитие на сърдечно заболяване. Една порция домати ни осигурява повече от 10% от дневната хранителна нужда от калий. Според рейтинговата система на храните доматите се считат за много добър източник на този минерал.

3. Да подсигурим здравето на дебелото черво и простатата

Антиоксидантът ликопен, намиращ се в доматите, особено успешно се бори с рака на дебелото черво и простатата. Комбинацията от антиоксидантите и другите хранителни вещества е източникът на тези забележителни ползи. Тази комбинация се бори и с рака на гърдата, както и с рака на белия дроб и панкреаса. Затова, когато е сезонът на доматите, е добре да ядем от тях всеки ден, за да се снабдим с добра доза ползи срещу рака.

4. Препоръчително е да избираме органични узрели преди да бъдат откъснати домати

За да се насладим на най-големите ползи и най-добрия вкус от доматите, е добре да ги купуваме пресни и узрели преди да бъдат откъснати. Може да обмислим...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.