zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Семената от магданоз са мощен естествен диуретик



Семената от магданоз са мощен естествен диуретик

23 август 2011, здраве.bg

Магданозът е едно от растенията, които се радват на особена популярност в народната медицина, когато човек страда от запек. Според билкарите семената на магданоза се отличават с изключително силно диуретично действие. Ефектът му се съпътства от завишени нива на отделените от организма соли и от повишения тонус на гладката мускулатура при органите от отделителната система. Поради това си действие магаданозът често се препоръчва с цел повишаване на апетита и по-добро храносмилане.

Освен при запек, семената на магданоза се използват като диуретик и като потогонно средство при отоци, камъни в бъбреците и пикочния мехур. Мнозина им се доверяват и при различни възпаления на простата и при нередовна менструация.

Лекът се приготвя като се натрошат предварително семената на магданоза. След това към една чаша вряла вода се прибавят четири лъжици от получилия се прах и една лъжица пресни листа от магданоз. Сместа се връща на огъня и се оставя да поври още 15 минути, а, след като изстине, се прецежда и се пие по една супена лъжица от нея по няколко пъти на ден (до шест пъти). Ако се дава на деца, отварата се дозира с чаена лъжичка.

Със същия ефект се препоръчва и настойка от семена на магданоз. Тя се приготвя като една чаена лъжица семена се накиснат в една чаена чаша вода за осем часа. След това се прецеждат и сместа се пие на четири равни дози в рамките на деня.

При липсата на семена от магданоз, билкарите ги заменят с корени, които също имат диуретично действие, но не толкова силно изразено. Настойката от корени се приготвя от четири чаени лъжици корени (могат да се използват както сушени, така и пресни) и 50-60 мл вряла вода. Корените се накисват за 10-12 часа във водата и се затварят плътно. След филтрирането се добавя малко мед от липа и се консумира по една лъжица преди хранене до четири пъти в рамките на деня.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.