zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Заличаваме лошите спомени с таблетка



Заличаваме лошите спомени с таблетка

Проекто-лекарството понижава нивото на хормона на стреса - кортизол.

12 юли 2011, здраве.bg

Инцидентите, лошите моменти от миналото ни и всички онези неприятни спомени, които ни носят тъга, могат да бъдат заличени от съзнанието с помощта на хапче, гласят резултатите от изследване, публикувано в изданието Clinical Endocrinology & Metabolism.

В проучването, довело до сензационните резултати, взели участие 33 доброволци, голямата част от които студенти. Те изгледали видео запис, който разказал историята на малко момиченце, пострадало при инцидент. Според ръководителя на проекта – Мари-Франс Марин, тези кадри, които буквално пресъздават инцидента, в който детето е пострадало, могат да окажат сериозен емоционален стрес, да се запечатат в съзнанието за дълго.

След като стресиращото видео било излъчено на доброволците, екипът на Марин взел проби от слюнката на всеки един от тях. Целта е била да се измерят нивата на стресовия хормон – кортизол, отделил се в тялото им по време на прожекцията. Кортизолът по своята същност е катаболен стероид, който се отделя от надбъбречните жлези и е пряк индикатор за стресовото състояние на човек.

Три дни по-късно екипът изследователи им дал продукт, който понижава нивата на кортизола. Последвал период на наблюдение на доброволците, през който били анализирани нивата на кортизол в организма, тъй като съществуват голям брой доказателства за това, че той се намира в пряка връзка с лошите спомени, които се загнездват в съзнанието.

След приема на медикамента доброволците били разпитани за това какво точно помнят от записа, разкриваш ужасяващия инцидент с детето.

Колкото по-голяма била дозата от медикамента, дадена от изследователския екип, толкова по-трудно участниците си припомняли потискащите или наситените с определена емоция моменти.

Именно поради това учените заключават, че кортизол-инхибиращото вещество се намира в пряка връзка с лошите спомени.
Проучванията продължават, твърди Марин, за да може един ден въпросният продукт да се ползва с успех при лечението на посттравматично разстройство.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.