zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

E. Coli: фармацевтичната индустрия е имала решение още преди кризата



E. Coli: фармацевтичната индустрия е имала решение още преди кризата

От 11 години фармацевтиката има средство срещу E. Coli, но не е направила нищо с него.

11 юли 2011, здраве.bg

Фармацевтичната индустрия от 11 години е имала решение, подходящо за последното изригване на хранителните натравяния с бактерията E. Coli, но не е предприела нищо, нито през всичките тези години, нито по време на самата криза. Бактерията, която тръгна от Германия, до сега е станала причина за смъртта най-малко на 26 души и е заразила около 2700 други в различни части на Европа.

Изследователите от Университета на Аделаида, Австралия са открили преди 11 години пробиотична бактерия, която се свързва с токсините в E. Coli и ги неутрализира. Ефективността й е доказана в медицински опити, проведени още през 2000 г., но бактерията е останала в лабораторията, защото фармацевтичната индустрия не е проявила интерес към разработката.

„Пробиотичната бактерия може да се произвежда много евтино и в големи количества. Обаче... и до днес липсва интерес от страна на производителите на лекарства за вкарването на този продукт в производство” – обяснява д-р Ейдриан Патън, един от членовете на изследователския екип преди 11 години, публикувала резултатите от опитите в изданието Nature Medicine през 2000-та година.

„Ако лекарствената индустрия беше доразвила първоначалното университетско изследване, пробиотикът можеше да се използва в настоящия взрив на зараза с E. Coli и без съмнение би спасил доста животи“, добавя д-р Патън.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    лекарства    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.