zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високият холестерол: изпотяване, болки и умора



Високият холестерол: изпотяване, болки и умора

здраве.bg

Повечето хора дори не подозират, че страдат от висок холестерол преди да се подложат на профилактични изследвания. Високият холестерол не предизвиква каквито и да е оплаквания, поне в по-голямата част от случаите.

Въпреки това повишеното му ниво в кръвта увеличава в пъти риска от сърдечно-съдово заболяване, в резултат на което могат да се появят симптоми и оплаквания като потене, болка и умора. Стенокардната болка - чест симптом на сърдечно-съдови болести - се характеризира с болки в гърдите. Всичко това може да се избегне, ако навреме предприемем необходимите мерки да опазим кръвоносните си съдове чисти от атеросклеротични плаки.

Да обърнем внимание на симптомите

Повишеното изпотяване, болките и умората трябва да алармират, че се случва нещо тревожно, дори и последните ни лабораторни изследвания да са били в норма. Стойностите на холестерола в кръвта могат да се променят незабелязано за сравнително кратко време.

Освен в зоната на гърдите, болковата симптоматика може да възникне в областта на долните или горните крайници, където също могат да се наблюдават атеросклеротични промени в резултат на високия холестерол. Умората и потенето могат да означават, че сърцето не може да си осигури достатъчно кислород, за да функционира адекватно.

Затруднено кръвообръщение

Наслагванията от холестерол по стените на кръвоносните съдове причиняват стесняване на артериите – процес, известен повече като атеросклероза. Тя често е резултат от високото ниво на „лошия” LDL холестерол в кръвта. Постепенно атеросклерозата забавя кръвообръщението към сърцето, причинявайки недостиг на кислород в сърдечния мускул и развитие на сърдечно заболяване. При пълно запушване на артериите, които изхранват сърцето, се стига до инфаркт на миокарда.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло и още повече затлъстяването могат да са...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.