zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 чести грешки при използването на слънцезащита



9 чести грешки при използването на слънцезащита

Изборът на нисък SPF фактор далеч не е най-сериозният проблем.

здраве.bg

Убедени сте, че знаете как да използвате средствата за слънцезащита, за да се предпазите от опасните слънчеви лъчи? Дори да сте много уверени в знанията си, може да проверите дали все пак не допускате някоя от изброените по-долу най-чести грешки.

Ракът на кожата е един от най-разпространените видове злокачествени тумори. Той съставлява повече от половината случаи на ракови заболявания. Добрата новина е, че около 90% от ракът на кожата може да бъде предотвратен с полагането на специални грижи по опазването й. Ако знаем как да го правим, ще може да се наслаждаваме без притеснения на приятния престой навън под слънчевите лъчи.

4 големи грешки с последствия

Разчитаме само на продуктите за слънцезащита. Твърде много хора смятат, че използването на слънцезащитен крем, лосион или спрей им позволява да стоят на слънце през целия ден без да изгорят.

Но експертите са единодушни: Използването на подобни продукти не осигурява достатъчна защита за кожата при такъв продължителен престой. В допълнение към тях е добре да имаме слънчев чадър и шапка с голяма периферия. Следва да се избягва директното излагане на слънце в часовете между 10 сутрин и 4 следобед, когато ултравиолетовата слънчева светлина е най-интензивна. На практика същото се получава и ако следваме стария съвет да не се показваме на слънце, когато дължината на сянката ни е по-малка от ръста ни.

Трябва да осигурим и надеждна защита за очите си - със слънчеви очила с предпазващи от UV-лъчите стъкла.

Използваме грешно средство за слънцезащита. Според Фондацията за борба с рака на кожата съществуват шест основни типа кожа – съответно от много светла до черна. Всеки тип има различен риск за възникване на слънчеви увреди и рак на кожата.

Различните видове кожа имат нужда от различен вид слънцезащитен фактор (SPF). Дерматолозите препоръчват във всички случаи да се избира продукт със SPF 15 или по-висок. Много светлите хора, които изгарят лесно и тежко, трябва да използват мазило с висок...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.