zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 заблуди за инсулина



5 заблуди за инсулина

Инсулинът днес е всекидневие за много диабетици.

здраве.bg

Преди години инсулинът беше лечението, което специалистите препоръчват едва когато диабетът е достигнал своята крайна фаза. Днес това е сред основните първи стъпки, които медицинските организации в световен план съветват да се започне още в началните фази на болестта, твърди д-р Eрвин Щерн, шеф на израелска клиника за лечение на диабет.

Негови са и разкритията, изброени по-долу за това кои са най-разпространените заблуди за инсулина - откритието на д-р Фредерик Бантинг, спасило живота на толкова много хора през последното столетие.

От инсулина се напълнява

В действителност, старите разновидности на лекарството наистина са водели до напълняване като страничен ефект, но към днешна дата не може да се смята, че терапиите, които наподобяват естественото разбратотване на веществото, водят до покачване на телесното тегло.

Инсулинът предизвиква хипогликемия

Това твърдение съдържа доза истина, но отново с минала дата, тъй като няма индикации за това, че инсулинът от ново поколение, който учените наричат базален, понижава стойностите на захарта в кръвта до толкова, че да предизвика опасност за живота на болния. Базалният инсулин имитира изработването на хормона по естествен начин, което на практика понижава риска от хипогликемия.

Инжекцията с инсулин подчинява живота на диабетика

Мнозина смятат, че болният от диабет трябва да подчини живота си напълно на режима на прием на инсулин. Голяма част от пациентите сами ограничават контактите и удоволствията в живота си, защото се страхуват, че няма да са в състояние да поставят следващата доза инсулин навреме, което предизвиква у тях множество страхове. В действителност обаче в аптечната мрежа вече се предлагат продукти, които са в състояние да поддържат нивата на захар в кръвта в нормални граници за период от 24 часа, което премахва редица ограничения.

Инжектирането с инсулин е болезнено

Страхът от ежедневното инжектиране с инсулин плаши много диабетици. В действителност...

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.