zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Промените в климата носят инфекции, глад и заболяванияПромените в климата носят инфекции, глад и заболявания

Глобалното затопляне води до разпространяване на опасни заболявания в нови за тях области.

6 юни 2011, здраве.bg

Промените в климата, от които само част е глобалното затопляне, засягат не само околната среда, но и заплашват здравето и дори самото съществуване на човека. Те вече са довели до разпространение на инфекциозни и алергични заболявания по земното кълбо и са допринесли за хилядите жертви на екстремните метеорологични условия. Неблагоприятните климатични промени, според някои учени, дори са една от причините скорошните бунтове в Средния Изток и Северна Африка, твърдят някои учени, цитирани от Ройтерс.

Дори и незначително на пръв поглед покачване на температурата - само с няколко градуса - може да разшири значително териториите на обитаване на различни преносители на болести като комари, бълхи и кърлежи, които разпространяват различни инфекциозни заболявания - малария, жълта треска, лаймска болест и дори чума.

Друго следствие от променящите се климатични условия е увеличаването на въглеродния диоксид във въздуха, който в комбинация с високите температури предразполага към развитието на астма и алергии.

Достъпът до качествена храна, чиста вода и въздух също може да се окаже проблем. Експертите напомнят, че тези ресурси са от основно значение за живота на планетата и едновременно с това са най-чувствителни към настъпилите изменения в климата.

Все пак не всички новини, свързани с променящия се климат, са с отрицателен знак. Много компании насочват своите усилия към производството на екологично чисти продукти, като по този начин едновременно не само бележат финансови резултати, но помагат и на природата.

Все повече хора от целия свят започват да осъзнават, че човечеството има сериозен проблем в лицето на глобалното затопляне. Промяната в мисленето е крачка в правилната посока, убедени са експертите, които въпреки негативните тенденции смятат, че човечеството е способно да се справи с този проблем.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.