zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алцхаймер: в рисковата група ли стеАлцхаймер: в рисковата група ли сте

Болестта на Алцхаймер остава загадка, но все пак някои рискови фактори са доказани.

здраве.bg

Въпреки че определени промени в начина на живот могат да забавят настъпването на заболяването при някои хора, точната причина за болестта на Алцхаймер все още остава неизвестна.

Специалистите определят болестта като прогресивно невродегенеративно заболяване на мозъка: функцията на мозъчните клетки постепенно отпада, което води до понижаване на интелекта и умствените способности, нарушения в паметта и поведението.

1. На колко години сте?
Нисък риск: под 70 години
Висок риск: над 85 години

Защо възрастта има значение: Възрастта е най-важният установен до момента фактор, играещ роля в развитието на Алцхаймер. Един на всеки седем души над 71 години страда от някаква форма на деменция, а най-честата форма е именно болестта на Алцхаймер. Съвсем логично с покачване на възрастта и рискът от развитие на заболяването сериозно се повишава, като броят на хората с Алцхаймер се удвоява на всеки 5 години след 65-годишна възраст.

2. Мъж или жена?
Нисък риск: мъжете
Висок риск: жените

Защо полът има значение: Тази разлика може би се дължи на факта, че като цяло жените живеят по-дълго от мъжете, а рискът от болестта на Алцхаймер се увеличава с възрастта. Освен това някои проучвания показват, че липсата на естрогени след менопаузата е предпоставка за развитието на заболяването.

Съдовата деменция е по-често срещана при мъжете, отколкото при жените, вероятно защото мъжкият пол е по-предразположен към високо кръвно и съдови проблеми.

3. Друг член от вашето семейство страдал ли от Алцхаймер?
Нисък риск: Без фамилна история или генетична предразположеност
Висок риск: С фамилна история или генетична предразположеност

Защо фамилната история има значение: Хората с роднини, страдащи или страдали от Алцхаймер, са по-склонни да развият болестта в бъдеще, показват редица проучвания. Рискът се покачва значително при двама или повече родственици с болестта на Алцхаймер.

Все още не е ясно какъв е относителният дял на генетичните фактори спрямо факторите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.