zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамини и лекарства понякога са лоша комбинация



Витамини и лекарства понякога са лоша комбинация

Едновременният прием на някои витамини и медикаменти трябва задължително да се консултира с лекар.

здраве.bg

... поддържането на здрави кости и зъби. Ултравиолетовият спектър на слънчевата светлина отключва синтеза на витамин D. Добри хранителни източници са подсилените зърнени храни, млякото, сьомгата, сиренето.

Кортикостероидите (като например преднизолон) могат да попречат на организма да произвежда витамин D и съответно да повишат риска от остеопороза. Някои медикаменти за отслабване, например популярният орлистат, също възпрепятстват абсорбцията и производството на този витамин. Фенобарбиталът води до разпадане на витамин D, което логично води до дефицит на калций в организма.

Витамин B12

Този витамин е необходим за правилното функциониране на нервната система и за изработването на червените кръвни клетки в костния мозък. Хората с повишен риск от дефицит на витамин B12 (например вегетарианците) трябва да го приемат допълнително - чрез хранителни добавки, за да предотвратят развитието на анемия, която причинява умора, слабост, запек, загуба на апетит и на тегло.

Витамин B12 встъпва във взаимодействия с различни медикаменти. Антибиотикът хлорамфеникол например може да потисне етап от метаболизма на витамина в червените кръвни клетки и да причини анемия. Приемът на лекарства от групата инхибитори на протонната помпа (омепразол, езомепразол и др.) и от групата на H2-блокерите (ранитидин, циметидин, фамотидин) могат да възпрепятстват абсорбцията на витамин B12. Тези медикаменти се използват най-вече в лечението на пептичната язва и гастроезофагеален рефлукс. Друго лекарство, което може да намали всмукването на B12 в стомашно-чревния тракт, е антидиабетичният медикамент метформин.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.