zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамини и лекарства понякога са лоша комбинация



Витамини и лекарства понякога са лоша комбинация

Едновременният прием на някои витамини и медикаменти трябва задължително да се консултира с лекар.

здраве.bg

Витамините изпълняват жизненоважни функции, подпомагайки всеки ден милиони химически реакции в човешкото тяло. Ето защо всеки един от 13-те есенциални витамина трябва да се приема ежедневно в препоръчителните дози - чрез консумацията на разнообразни храни или под формата на хранителни добавки. Малцина знаят обаче, че независимо от формата на прием някои витамини могат да встъпват във взаимодействия с определени лекарства и съответно да намаляват или увеличават техния ефект.

Витамин C

Витамин C е необходим не само за правилното функциониране на имунната система, но също така участва в производството на колаген - протеин в състава на кожата, съединителната тъкан и костите. Освен това притежава антиоксидантни свойства и по този начин предпазва клетките от вредното действие на свободните радикали. Приемът на витамин C в разумни дози може да понижи риска от редица заболявания като исхемична болест на сърцето, инсулт, катаракта и възпаление на жлъчния мехур.

Този витамин може да взаимодейства с варфарин – широко използван антикоагулант и да намалява неговата ефективност. Затова специалистите съветват хората, приемащи Варфарин да ограничат приема на витамин C до най-много 1 грам на ден.

Витамин Е

Витамин Е действа като антиоксидант, подобрява функцията на имунната система и прави възможно производството и функционирането на много ензими, включително отговорните за разширяването на кръвоносните съдове и потискането на тромбоцитната агрегация.

Поради тази причина витамин Е може да увеличи действието на различни антикоагуланти, което води до повишен риск от кървене. Комбинираният прием на витамин Е с други антиоксиданти (като витамин C) може да взаимодейства с лекарства от групата на статините, които служат за намаляване на лошия (LDL) холестерол в кръвта и увеличаване на добрия (HDL) холестерол.

Витамин D

Витамин D подобрява усвояването на калция в храносмилателния тракт. Това негово свойство го прави необходим за изграждането и...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.