zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Превръщането на лошите телесни мазнини в добри може да стане нов начин за отслабванеПревръщането на лошите телесни мазнини в добри може да стане нов начин за отслабване

Т.нар. добри (кафяви) мазнини са в голямо количество при раждането и намаляват с възрастта.

Учени са разработили нов революционен метод за намаляване на мазнините и апетита.

12 май 2011, здраве.bg

Учени от САЩ твърдят, че са открили начин да превърнат бялата мастна тъкан в тялото в кафява, която притежава свойството да гори калории и мазнини, предаде Би Би Си.

Процесът на трансформация засега е приложен само върху опитни животни, но експертите са убедени, че същите резултати могат да се постигнат и при хора, като по този начин се предлага нов метод за решаване на проблема със затлъстяването.

Промени в конфигурацията на белтък, свързан с апетита, не само намалява приема на калории и теглото, но също така превръща „лошата” бяла мастна тъкан в „добра” кафява, съобщава научното списание Cell Metabolism.

Кафявата мастна тъкан се намира в изобилие в тялото на новородените. Там тя се използва като източник на топлина и същевременно с това за изгаряне на калории. Освен това тя предпазва бебетата от въздействието на студа в първите месеци след раждането им. С напредване на възрастта обаче кафявите мазнини се заместват от лошите бели мазнини, които се натрупват най-вече около талията и ханша.

Експертите смятат, че производството на собствени кафяви мазнини чрез новия метод може да се превърне в основен начин за справяне с наднорменото тегло и затлъстяването.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.