zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Превръщането на лошите телесни мазнини в добри може да стане нов начин за отслабванеПревръщането на лошите телесни мазнини в добри може да стане нов начин за отслабване

Т.нар. добри (кафяви) мазнини са в голямо количество при раждането и намаляват с възрастта.

Учени са разработили нов революционен метод за намаляване на мазнините и апетита.

12 май 2011, здраве.bg

Учени от САЩ твърдят, че са открили начин да превърнат бялата мастна тъкан в тялото в кафява, която притежава свойството да гори калории и мазнини, предаде Би Би Си.

Процесът на трансформация засега е приложен само върху опитни животни, но експертите са убедени, че същите резултати могат да се постигнат и при хора, като по този начин се предлага нов метод за решаване на проблема със затлъстяването.

Промени в конфигурацията на белтък, свързан с апетита, не само намалява приема на калории и теглото, но също така превръща „лошата” бяла мастна тъкан в „добра” кафява, съобщава научното списание Cell Metabolism.

Кафявата мастна тъкан се намира в изобилие в тялото на новородените. Там тя се използва като източник на топлина и същевременно с това за изгаряне на калории. Освен това тя предпазва бебетата от въздействието на студа в първите месеци след раждането им. С напредване на възрастта обаче кафявите мазнини се заместват от лошите бели мазнини, които се натрупват най-вече около талията и ханша.

Експертите смятат, че производството на собствени кафяви мазнини чрез новия метод може да се превърне в основен начин за справяне с наднорменото тегло и затлъстяването.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.