zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Безопасната бременност зависи много от теглото



Безопасната бременност зависи много от теглото

Теглото на жената между бременностите е важен фактор за здравето й.

Напълняването между бременностите е реална опасност и за майката и бебето.

14 април 2011, здраве.bg

Увеличаването на теглото между бременностите (а не по време на самата бременност) повишава риска от такива усложнения при износване на второто дете като диабет и хипертония и може да доведе до раждането на мъртъв плод, са казва в статия, публикувана в списание The Lancet. А това означава, че ако след първата бременност жената е напълняла дори с 3.5 килограма, тя и нейното следващо дете са изложени на опасност. Така че пълните жени, планиращи бременност, трябва да отслабнат, а тези, чието тегло е в норма, да бъдат внимателни.

Едуардо Уилмор от Харвардския университет (САЩ) и Свен Кнетингиус от Каролинския институт (Швеция) са изследвали индекса на телесната маса (ИТМ) - съотношението между теглото в килограми към ръста в метри - в началото на две последоветелни бременности на повече от 150 хиляди жени, родили през периода 1992-2001 година. Отчетени са случаите на такива усложнения като диабет, хипертония, раждане с цезарево сечение и раждане на мъртво дете. За норма се приема ИТМ в диапазон от 20 до 25.

Резултатите от изследването показват, че увеличаването на индекса дори и само с 1-2 пункта повишава риска от диабет и хипертония по време на последваща бременност с 40%. При увеличаване на ИТМ с 3 и повече пункта рискът да се роди мъртво дете нараства с 63%.

Дълго време се смяташе, че само пълните хора са застрашени от заболяване от диабет. Сега става ясно, че дори малко увеличаване на теглото на майката може да се окаже критично за нея или за детето, се уточнява в статията.

Д-р Марио Мериалди, специалист по репродуктивно здраве от Световната здравна организация коментира за изданието, че в предходни разработки вече са били изказвали подобни хипотези, но те не са били подкрепени с факти. Това е първото изследване, което разкрива причинно-следствената взаимовръзка между наднорменото тегло и неблагоприятната медицинска прогноза при жените в случай на последваща бременност.

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.