zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът утроява опасността от спонтанен аборт



Жените, които планират бременност, трябва да го избягват особено в най-ранните етапи след зачеването, твърди ново проучване.

23 февруари 2006, здраве.bg

То е установило, че при жените, които са преживели стрес вероятността да загубят плода в първите три седмици на бременността, е била три пъти по-голяма, отколкото в който и да било друг етап на бременността. Жените, които са били проучвани, дори не са знаели, че са бременни, тъй като бременността е била в съвсем ранен етап.

Учените казват, че не е ясно все още дали хормонът на стреса – кортизол, предизвиква загубата на плода или той възбужда друг механизъм в тялото, който прекратява бременността.

Но какъвто и да е случая, те са единодушни, че откритието е важно, за да се установи, че стресът в много по-голяма степен води до спонтанен аборт на най-ранния етап от бременността, отколкото по-късно.

Потвърждението на това твърдение идва от цифрите: 90% от жените на възраст между 18 до 34 години с повишени нива на индуцирания от стреса хормон, са пометнали през първите три седмици на бременността, в сравнение с 33% процента при тези, които са имали нормални нива на хормона. Това показва, че спокойствието е от критично значение в първите три седмици от зачеването.

Учените обаче уточняват, че не става въпрос за “някаква” форма на стрес, която вече е нормална за ежедневието на хората, а за крайно стресиращи ситуации като прекратяване на барка или връзката с партньора, загуба на работа, продължително безсъние или смърт на близък човек.

Проучването е проведено от университета на Мичиган в продължение на една година и е изследвало нивата на кортизол у бременните три пъти седмично.

Това е първото изследване, което прави връзка между увеличените нива кортизол и спонтанния аборт в най-ранния етап на бременността.
Учените предполагат, че тялото вероятно “разпознава” увеличеното ниво на кортизол като “сигнал, че условията са неблагоприятни за бременност.”(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.