zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Народна медицина: мащерката помага при гастрит



Народна медицина: мащерката помага при гастрит

От полза може да са още маруля, прополис и комплекс от билки.

здраве.bg

Гастритът е заболяване, което се съпътства с остри болки и неразположение, затова специалистите съветват при първите съмнения за развитието му да се потърси лекарски съвет. Ако обаче състоянието не е особено тежко и спазмите са в голяма степен поносими, можете да приложите лечение в домашни условия чрез някоя от предложените по-долу рецепти.

Първата рецепта предвижда около 100 г изсушена мащерка да бъде залята в подходящ съд с 1 литър бяло сухо вино. Оставя се да престои за седмица, като периодично съдът се разклаща. Когато изминат седемте дни, сместа се кипва за няколко минутки, а след отдръпването му от огъня съдът, в който е, се завива с памучна кърпа за 6 часа. След изтичането на това време сместа се прецежда и по 50 мл от нея се приемат до 3 пъти на ден преди хранене.

Пролетта по правило е периодът, през който хроничните заболявания, каквото е и гастритът, се изострят. Ефикасен съвет при лечението му в това време от годината е пролетната маруля. Пет-шест листа от маруля се смилат добре. За всяка лъжица от сместа се добавя по една чаша гореща вода. След като престои за около 2 часа, се прецежда и се пие от нея по два пъти на ден по половин чаша. Ако страдате от хроничен гастрит, лечителите препоръчват от сместа да се пие само вечер, но по една пълна чаша.

Хроничният гастрит и язвената болест се повлияват в положителна посока и от ежедневната консумация на прополис. Всеки ден на гладно се сдъвква 8 г прополис, като курсът на лечение трябва да продължи не по-малко от месец. Трябва да бъдете обаче особено внимателни и да преустановите терапията при първите индикации за евентуална алергична реакция.

Когато гастритът е съпътстван от повишена киселинност, се изпълнява следната рецепта: Към 15 г листа от мента се добавят 2 г листа от детелина...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.