zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

15 начина, по които пушенето вреди на външния ни вид



15 начина, по които пушенето вреди на външния ни вид

Пушенето трайно намалява кислорода и хранителните вещества в кожата.

11 март 2011, здраве.bg

... скулите, сив вид на кожата.

Цигареният дим съдържа въглероден моноксид, който замества кислорода в кожата, а никотинът, който намалява кръвообръщението, я прави суха и с нездравословен цвят. Пушенето също така предразполага към дефицит на много хранителни вещества, включително на витамин C, който участва в предпазването от и възстановяването на увреждания на кожата.

10. Зарастване на рани

Няколко проучвания са установили, че пушачите не се възстановяват добре след операции като лифтинг на лице, изваждане на зъб и периодонтални процедури. По този начин дори и естетичните процедури няма да дават необходимия ефект за премахване на бръчките.

11. Брадавици

По причини, които не са напълно изяснени, пушачите са по-застрашени от инфекции с папиломавирус - голямо семейство вируси, които може да предизвикат брадавици включително в областта на гениталиите.

Въпреки че гениталните брадавици се предизвикват от полово-предавани типове HPV-вируси, пушенето също е рисков фактор. Според проучване жените-пушачки са почти четири пъти по-застрашени от генитални брадавици в сравнение с непушачите (при еднакви други условия).

12. Кожен рак

Пушенето е доказана водеща причина за рак на белите дробове, гърлото, устната кухина и хранопровода. Ето защо не е изненадващо за никого, че цигарите увеличават риска и от рак на кожата.

Според проучване от 2001 г. пушачите са три пъти по-застрашени да развият и сквамозен рак, който е вторият по честота рак на кожата.

13. Стрии

Никотинът в цигарите уврежда определени структури на съединителната тъкан, в резултат на което кожата постепенно губи своята еластичност и здравина. Стриите обичайно се появяват, когато човек напълнее, но и пушенето е рисков фактор.

14. Отпуснат корем

Цигарите може и да потискат апетита, но холандско проучване е установило, че пушачите имат повече висцерални мазнини от непушачите. Те представляват мастни натрупвания около вътрешните органи в централната част...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.