zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От къде ни дебнат заразите



От къде ни дебнат заразите

Редовното миене на ръцете с топла вода и сапун е сред най-ефективните начини за намаляване на риска.

22 февруари 2011, здраве.bg

За всички е ясно, че местата, които се посещават от голям брой хора, приспособленията, които се ползват от мнозина, и въобще всички онези предмети, които не се почистват редовно, крият реални рискове от зараза. В някои случаи ние дори не можем да допуснем как точно сме с заразили - защото не можем да си представим, че химикалката, която стои на бюрото ни например, е място, където живеят и се развиват толкова голям брой различни микроби.

Според данните от изследване, публикувани в британския вестник „Дейли телеграф”, едни от най-мръсните предмети от нашето всекидневие са банкоматите. Те надвишават по брой на откритите болестотворни микроорганизми дори обществените тоалетни, като в най-голяма степен банкоматите са убежище на причинители на диария и гадене.

Публикуваната информация сочи, че основен източник на зараза са именно тоалетните, които са предназначени за обществено ползване, следвани почти с равни показатели от обществените телефони и от седалките в превозните средства в градския транспорт. Няма причини за съмнение - например телефонните апарати, които са разположени на улицата, едва ли изобщо се почистват. А както знаем освен че се докосват от ръцете на голям брой хора, слушалката по време на разговор се доближава до носа и устата, чрез които в най-голяма степен се предават заразите.

Превозните средства от обществения транспорт също влизат в класацията, тъй като у нас те най-често са стари и зле поддържани. Освен че са прашни, през тях преминава и голям човекопоток, като всеки неволно оставя биологични следи от пребиваването си, създавайки опасност следващите пътуващи да станат жертви на заразата.

вижте още: Клавиатурите са по-мръсни от тоалетна чиния

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хигиена    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.