zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 чести грешки при оказване на първа помощ



9 чести грешки при оказване на първа помощ

здраве.bg

Представете си следната ситуация: Разхождате се из гората и ви ухапва змия. Какво ще направите? Героят от филма вероятно би извадил джобното си ножче, би разрязал раната, изсмукал отровата и завързал с импровизиран турникет от клон на най-близкото дърво. Но всъщност това е и трябва да си остане само на филм. Защото е дълбоко погрешно. В реалния живот няма никаква нужда от нещо толкова екстремно – нужни са просто малко повече знания и умения да се реагира при внезапно възникналата ситуация.

Мит 1: Разрежете раната от ухапването на змия

Най-безопасното нещо, което можете да направите, ако ви ухапе змия, е да шинирате крайника си и да отидете в най-близката болницата. Разрязването на раната би могло да прекъсне сухожилие, нерв или артерия или най-малкото да увеличи риска от инфекция, а използването на турникети е рисковано.

Мит 2: Сложете масло върху изгаряне

В действителност: Ако нанесете масло или друга субстанция върху сериозно изгаряне, ще повишите риска от инфекция и ще затрудните последващото лечение на изгарянето.

Правилният подход: Обикновено е добре да охладите мястото със студена вода, но изгарянията със значителни мехури задължително трябва да бъдат прегледани от лекар. Поддържайте изгореното място чисто и свободно покрито. Не пукайте мехурите в никакъв случай!

Мит 3: Сложете турникет на кървящия крайник

В действителност: Когато започне сериозно кървене, някои връзват колан или връзка около крайника над раната - за да забавят кръвотечението. Но това може да причини трайно увреждане на тъканите.

Правилният подход: Покрийте раната със слоеве стерилна марля или поне с плат какъвто имате под ръка, приложете директен натиск и увийте раната. Потърсете медицинска помощ, ако кървенето не спре или ако раната е отворена, замърсена или причинена от животинско ухапване.

Мит 4: Сложете нещо горещо върху навехнатото, изкълченото или счупеното

В действителност: Топлината дава обратния на желания ефект – тя допринася...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    първа помощ    превенция    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.