zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да предотвратим лошия дъх: 8 стъпкиКак да предотвратим лошия дъх: 8 стъпки

здраве.bg

Сухият език, заедно с цялата лигавица на устната кухина, са водеща причина за лошия дъх, означаван с медицинския термин халитоза. Хроничната сухота в устата поради намалено отделяне на слюнка се нарича ксеростомия. Ако страдате от това състояние, много вероятно е в устата ви да се създаде анаеробна среда, която стимулира развитието на сяра-продуциращи бактерии (на които се дължи и лошият дъх и вкус в устата). Този неприятен проблем може да бъде решен с помощта на някои ефективни методи, приложени самостоятелно у дома.

Стъпка №1

Пийте поне 8 чаши вода на ден (около литър и половина), за да поддържате тялото си добре хидратирано и устата си винаги влажна. Това вероятно е първата най-ефективната мярка в борбата със сухата уста и неприятния дъх.

Стъпка №2

Дръжте винаги под ръка твърди бонбони без захар. Смученето им стимулира сетивата и производството на слюнка. Дъвките без захар са също добра алтернатива.

Стъпка №3

Поддържайте добра орална хигиена - мийте зъбите си и езика с антибактериална паста за зъби след всяко хранене, използвайте конец за зъби поне веднъж дневно и промивайте устната си кухина с вода за уста, несъдържаща алкохол. Ходете на профилактични прегледи при стоматолог поне веднъж на 6 месеца.

Стъпка №4

Ако все пак лошият дъх е налице, купете си дъвка или дражета със силен аромат – например мента или магнолия. Те са особено подходящи и защото имат силен бактерициден ефект, който се проявява в рамките на няколко минути.

Стъпка №5

Семената от копър също са ефективно оръжие срещу сухата уста и халитозата. Те могат да бъдат използвани като чай - чудесна напитка за хидратиране и освежаване на устата.

Стъпка №6

Избягвайте да ядете ястия със силна миризма, които могат да причинят лош дъх. Много пъти причината за лошия дъх е съвсем проста - храни като чесън, лук, някои подправки с характерна миризма, подправените меса.

Стъпка №7

Яжте редовно свежи зеленчуци и плодове, които...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.