zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Романтичната любов действа на мозъка като наркотикРомантичната любов действа на мозъка като наркотик

23 ноември 2010, здраве.bg

Еуфоричното опиянение, което придружава страстните първи дни на романтичната любов е любима тема на поколения поп изпълнители. Дали това обаче е само метафора или реално отразява действителността...

В действителност силните емоции през началния етап действат по идентичен начин на мозъка както кокаинът или силните обезболяващи медикаменти, показа скорошно проучване, проведено в Университета „Станфорд“, Калифорния. Подобно на тях, страстните чувства, които влюбените изпитват един към друг, активират област в главния мозък, която кара човек да се чувства в приповдигнато настроение.

Силната любов = по-малко болка

Основен медиатор в човешкия мозък, наречен допамин, потиска усещането за болка. Учените от „Станфорд“ предполагат, че именно покачването на неговите нива е отговорно за част от обезболяващия ефект, предизвикан както от наркотичните вещества, така и от страстното влюбване.

Революция в лечението на болка!?

Данните от проучването показват, че любовта и отвличането на вниманието намаляват усещането за болка по различен начин. Докато отвличането на вниманието потиска болката на ниво мозъчна кора, благоприятното действие на романтичните чувства се дължи на повишаването на допаминовите нива.

„Това откритие може да доведе до истинска революция в лечението на болката“, смятат авторите на изследването, цитирани от Ройтерс. В момента за лечение на болката се използват антидепресанти, антиепилептични и антиаритмични лекарства при пациенти, които не страдат от епилепсия или аритмия и дори не са депресирани. Надеждата е, че в бъдеще изучаването на механизмите на болката ще доведе и до разработване на специфична терапия.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.