zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ефектите на кофеинаЕфектите на кофеина

Той несъмнено подобрява концентрацията, но пък пречи на нормалния сън.

dieti.info

Независимо дали пиете кафето си черно и горчиво или подсладено и с мляко, в него има силна доза кофеин, която днес се е превърнала в ключов фактор за началото на деня при много хора. Кофеинът е широко разпространен по целия свят и се консумира всекидневно както от децата (обичащи да си пийват кола), така и от седемдесетгодишните, които започват деня си с чаша чай.

Но какви са всъщност ефектите на кофеина върху поведението ни...

Повишава вниманието

Ако сте го забелявали, но имате съмнения, че просто си внушавате, не е така - кофеинът наистина повишава способността ни да се концентрираме и внимаваме. Този ефект е особено забележим например при събуждането сутрин или когато работите нощем. Но дори и нормалната за деня способност да се концентрираме се повишава при консумацията на кофеин.

Подобрява ефективността

Кофеинът "събужда", а след това и помага да работите по-ефективно. Това вече е доказано от доста научни изследвания в последните години. Най-новото от тях, проведено от английския професор Андрю Смит от Университета на Кардиф, сочи, че хората, които изпълняват задачи, изискващи концентрация и повишено внимание, се справят видимо по-добре, когато са употребявали кофеин.

Разстройва съня

С повишените умствени способности обаче вървят и проблеми със заспиването и съня. И наистина - кофеинът доказано пречи на нормалното преминаване на организма в нощен режим, т.е. в режим на сън и отмора. В същото време наблюденията показват, че хората, които редовно употребяват съдържащи кофеин напитки, са привикнали към него и се повлияват по-слабо от негативните му ефекти върху съня.

Повишава чувството за потиснатост

Има няколко ситуации, при които консумацията на кофеин може да повлияе симптомите на понижено настроение и дори депресия, най-вече у хората, които вече са предразположени...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.