zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 начина да превърнем спорта в навик10 начина да превърнем спорта в навик

здраве.bg

... убедите себе си и хората около вас, че спортът е важна част от вашето всекидневие.

4. Спортувайте рано сутрин. Трудно е, когато сте заети през целия ден, да намерите време за спорта. Вечер умората е повече и също не ви е до това. Ето защо най-добрият вариант е да започнете активно своя ден още със ставането от леглото. Ако сте запалени по фитнеса, намерете такъв, който се намира на път за работа - по този начин тренирате, взимате си след това душ и сте тонизирани за целия ден.

5. Или тренирайте по пътя от работа към дома. Спортът веднага след работа е другият добър вариант. По-добре е първо да не се прибирате, защото веднъж щом се отпуснете в уюта на домашната обстановка, ще забравите за спорта и мотивацията ви ще се стопи.

6. Спортувайте дори, когато сте „твърде изморени”. В повечето случаи след тренировката ще се почувствате много по-добре. Доказано е, че спортът кара човек да се чувства по-жизнен. Това е така, защото по време на физическата активност белите дробове се отварят и човек диша по-дълбоко. Повишената консумация на кислород предизвиква т.нар. еуфория, индуцирана от спорт, която трае и по време и след физическото натоварване.

7. Водете си дневник. Запишете нещата около спортната ви активност, които смятате за важни - колко време на ден тренирате, какво разстояние сте извървели, колко време сте бягали или карали колело, колко килограма сте вдигали и т.н.

8. Следете всички индикатори на прогреса. Страхотно е да видите как дрехите ви стоят по-добре или започнете да тренирате по-дълго или с по-големи тежести.

Освен тези видими маркери на напредъка съществуват много други, които човек трудно забелязва, но те не са никак по-малко значими:

- осигурявате си по-добър сън през нощта;
мислите по-ясно и се концентрирате по-добре в работата;
- имате повече енергия;
- осъзнавате, че вашите мускули могат да са от полза, когато някой приятел се пренася;
- откривате, че сърдечната ви честота в покой е далеч по-ниска...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.