zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Над 50% от енергията по време на хранене се изразходва за храносмилане



Над 50% от енергията по време на хранене се изразходва за храносмилане

здраве.bg

Съвремието на бързи обороти и стрес лесно води до неправилно хранене. Именно погрешният подбор на храни, приготвени при висока температура, недостатъчното сдъвкване и преяждането водят до лошо храносмилане. Хората приемат предимно прости въглехидрати (захарни изделия, бързи храни - сандвичи, сладкиши), заедно с огромни количества мазнини (маргарин, рафинирани олиа, запържени или втвърдени мазнини, тлъсти меса) и протеини (яйца и меса). Никога не трябва да забравяме какво казва една стара поговорка: „Вие сте това, което ядете.”

Приемането на прекомерно количество храна създава опасност допълнително приеманите нутриенти да не могат да бъдат обработени от храносмилателната система. Ограничените възможности за отделяне на ензими от панкреаса се изчерпват с времето, а непреработената храна става източник на токсини или служи за храна на предимно болестотворни бактерии. Тези токсини, особено получени при гниенето на протеините, се извличат от дебелото черво и се филтрират от черния дроб и бъбреците, като създават допълнително напрежение за претоварения вече организъм. Много често гниенето на протеините причинява отоци, различни възпаления и алергии, главоболия, жлъчночернодробни кризи и ранна атеросклероза.

Първата защитна линия в кръвта е черният дроб. При правилно функциониране, той отстранява много от тези вредни токсини, отделя ги в червата, откъдето се изхвърлят навън, ако отделителният процес на тялото протича редовно и ритмично. Не бива да се злоупотребява – „лабораторният страж” компенсира за известно време неразумните хранителни навици, но рано или късно се изтощава.

Колкото повече се разчита на синтезираните в организма ензими, толкова повече се натоварва и редуцира времето му за възстановяване. Основната грижа на тялото е да си осигури достатъчно хранителни вещества за съществуване – като разгради и усвои продуктите и ги превърне в източник на хранителни вещества (нутриенти). Този процес отнема много енергия, особено ако организмът трябва...

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.