zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алое вера – традиция в козметиката за здрава кожа



Алое вера – традиция в козметиката за здрава кожа

здраве.bg

Растението алое вера е често срещана съставка в много от козметичните продукти и това съвсем не е случаен факт. То притежава напълно естествено свойството да поддържа кожата здрава, млада и изящна. Затова и се използва в народната медицина от столетия, а съвременната козметична индустрия също го оценява по достойнство.

Алое вера е изключително полезно за всички, които страдат от суха и напукана кожа, защото е един от най-добрите естествени хидратанти и омекотители. Редовното разнасяне на масло от алое вера прави кожата естествено мека и гладка.

Освен като прекрасен овлажнител, растението може да ви е от полза за предпазването и премахването на тъмните петна и кожните пигментации.

Основните му съставки, притежаващи антиоксидантни свойства, в това число витамините Е и C, помагат да се предотврати появата на бръчки и други признаци на стареене, като удължават живота на клетките.

Алое вера притежава също противовъзпалително и антимикробно действие и затова може да бъде прилагано като допълнително средство при лечението на повърхностни изгаряния, порязвания, мехури, раздразнена и възпалена кожа. Понякога се използва и за третиране на кожни заболявания като екзема и псориазис.

Сокът от алое вера притежава естествен охлаждащ ефект и заради това намира приложение в продуктите за облекчаване на слънчеви изгаряния. Ето защо растението е една от основните съставка в много от лосионите за слънчева защита.

Алое вера също така предпазва кожата от вредното въздействие на токсините в околната среда като оформя защитен слой. В допълнение към всичко това подпомага премахването на мъртвия слой клетки от повърхността на кожата (ексфолииране).

Освен като средство за локално приложение (чрез намазване), екстрактът от алое вера се използва и под формата на сок. Според редица изследвания консумацията му допълнително стимулира кожата, като запазва и поддържа здравия й вид.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.