zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха ГМО в популярни витамини



Откриха ГМО в популярни витамини

фото: bTV.bg

Официално няма информация съдържанието на ГМО във витамините да е опасно.

30 септември 2010, bTV.bg
четете още в btv.bg


Популярни витамини съдържат ГМО. Те трябва да бъдат изтеглени от пазара в 23 държави, включително и от България, и унищожени. Здравните власти твърдят, че няма основание за притеснение, тъй като няма информация количеството генно-модифицирани организми да е опасно. Става въпрос за витамините "Центрум".

Фирмата производител установява, че целулозата, която са използвали е направена от генетично модифициран памук, който не е разрешен в ЕС. На етикета това не е посечено, което противоречени на специален европейски регламент.

Производителят е уведомил Брюксел, че ще изтегли витамините. От аптеките у нас вече са изтеглени. Димитър Маринов е магистър фармацевт и ни показва документа, в който пише че всички видове и партиди са блокирани.

„Засега все още нямаме пациенти, които са дошли с определени оплаквания или притеснения. Доста популярни бяха, много количества са продадени, но нямаме такива оплакания", каза магистър-фармацевтът Димитър Маринов.

От здравното министерство също успокояват, че официално няма информация съдържанието на ГМО във витамините да е опасно. Витамините съществуват на пазара като хранителни добавки. Това означава, че производителят уведомява здравните власти за продукта и за съдържанието, а те трябва да ги проверят. В случая обаче от министерството признават, че не са проверявали има ли ГМО.

"На пазара просто не сме изследвали, даже не знам в указанието за планиране дали е заложено да има ГМО в тези продукти, тъй като това е първия случай. Хранителните добавки по Закона за храните са храни, така че би следвало това да го вземем предвид и в следващото указание за планиране да се следят и добавките", каза д-р Петинка Димитрова, МЗ.

От днес е разпоредено на всички здравни инспекции в страната да проверят аптеките и магазините за изостанали количества. Обобщена информация по случая се очаква до 22 октомври. Засега компанията, която отговаря за продуктите в България, не е излязла с официален коментар.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.