zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вредно ли е 3D киното за здравето ни?



Вредно ли е 3D киното за здравето ни?

Изкуствените триизмерни изображения пораждат конфликт между насочването и приспособяването на окото.

TechNews.bg
четете още във TechNews.bg.bg


Модата на триизмерните филми настъпва със страшна сила, а с нея и все по-честите оплаквания от главоболие и проблеми с очите при гледане на обемните образи. Очаква се тази година пазарът да бъде засипан от 3D телевизори, ноутбуци и плейъри и гейм-конзоли.

Затова експертите призовават за по-скорошно задълбочено изследване на ефектите върху здравето, породени от гледането на 3D, пише TechNews.bg.

Проблемът с напрежението в очите и главоболието "възникна съвсем наскоро, като парадоксалното е, че хората масово си излизаха с главоболие след "Аватар", казва Майкъл Розенберг, главен асистент в медицинския колеж "Файнберг".

Според него това е първият път, когато 3D филм е привлякъл толкова много хора и те са били забавлявани с такава модерна технология. Дали обаче тя е безопасна за здравето им?

3D технологията "лъже" мозъка на човека, като му показва две различни изображения - едно за лявото око и едно за дясното. Мозъкът наслагва двата образа, в резултат на което се получава обемен образ.

При 3D филмите в киното това се случва чрез поляризиращи очила, които филтрират прожектираното и показват две изображения за двете очи.

При телевизорите и другите домашни устройства с тримерна картина в самия дисплей са вградени множество отвори, които се отварят и затварят много пъти в секунда, в синхрон с телевизионното изображение, така че всяко от двете очи вижда различен кадър.

В реалния живот, за да виждаме в три измерения, очите правят две неща. От една страна те се насочват към дадена точка - завъртат се малко по-навътре или по-навън, така че проекцията на изображението да попада винаги точно в средата на двете ретини. В същото време очите се приспособяват - всяка леща променя формата си, така че да фокусира изображението върху ретината.

Без правилното насочване бихме виждали образите двойно. Без приспособяването пък бихме ги виждали размазано.

Изкуствените 3D изображения обаче пораждат конфликт между насочването и приспособяването...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.