zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ползите от медитациятаПолзите от медитацията

(фото - sxc.hu)

Тя.bg

Думата медитация произлиза от латинското "meditor", което означава размишлявам, обмислям. Впрочем, латинската дума "meditatio" има аналози и в другите езици: например в санкскритското "дхяна", гръцкото "медомаи" и др.

Днес в научно-популярната литература е навлязъл западния еквивалент - "транс". Освен това, като синоним на медитация може да се приеме и такова близко понятие, известно още от средновековните трактати като "съзерцание" или "самосъзерцание". Бхактиведанта Свами също определя медитацията като умствено съзерцание на някакъв обект.

Състоянието на медитация е преди всичко състояние на вглъбена съсредоточеност на психиката и ума, което се предизвиква и произлиза от определена последователност на психофизиологически актове, свързани в единен, цялостен и непрекъсваем процес.

Първият етап във всички варинати на практиката се явява постигането на състояние на релаксация от медитиращия, отпускане, понижена чувствителност към външните обекти, откъсване от тях, а също и от други, второстепенни вътрешни преживявания. Това е общо свойство, присъщо на всички религиозни, религиозно-философски, психотерапевтични и прочие “медитативни” практики.

В широк смисъл медитацията, от най-древни времена се е разглеждала на Изток като средство за себеизразяване на човека, позволяващо заедно с това да се реализират скритите възможности на Аз-а. Така, озарението и екстаза не са единствените последствия от медитацията.

Другите “плодове” включват изменение на стереотипите на поведение или постигане на изцеление – духовно и физическо.

В по-тесен контекст, под медитация се разбират също специални упражнения, предназначени за разширяването на умствено-психическите способности на човека и развитието им в едно или друго направление.

При систематизирането на положителното влияние на упражненията в медитацията, е необходимо да бъдат отделени следните основни аспекти:

- Повишаване на интелектуалните способности, задълбочаване на възприятията на действителността...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.