zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Летни опасности за децата



Летни опасности за децата

И най-внимателните родители могат да се поддадат на погрешни разбирания.

здраве.bg

... , не за предпазване. Те създават погрешно чувство за сигурност и у децата и у родителите им.

Мит: Нищо няма да се случи на децата в басейна през краткото време, през което ще вдигнете телефона или ще си вземете студена напитка.

Факт: Всъщност само за секунди детето може да потъне. За две или три минути може да изгуби съзнание. За четири или пет минути под вода човешкият организъм получава необратими мозъчни увреди или се стига до фатален край. Според статистиката в повечето страни, удавянето е втората основна причина за неволна смърт при децата между 1 и 14 години (повече са само фаталните случаи при транспортни инциденти).

Мит: Децата трябва да пият само когато са жадни.

Факт: Докато ожаднее, детето вече може да е дехидратирано. На организъм с тегло 45 кг, са нужни поне 150 мл вода на всеки 15 минути.

Мит: Безопасно е да се остави детето в столчето в колата, докато шофьорът излезе за малко.

Факт: Температурата в колата може да се повиши изключително бързо през лятото, което може да доведе до мозъчна увреда, бъбречна недостатъчност и смърт за броени минути. Когато температурите навън са между 26 и 38 градуса, температурата в колата бързо може да се покачи до над 75 градуса. С температура навън 28 градуса, вътрешната температура в колата може да достигне 42 градуса в рамките на 15 минути, дори с прозорци, отворени по 5 см всеки. Логично децата са по-малко способни да издържат на екстремна жега от възрастните.

Мит: Добрият родител никога не би забравил детето си в колата.

Факт: Всъщност се случва нерядко децата да заспят на задната седалка, а стресираните и заети родители да ги забравят. Може да използвате т.нар. визуални подсещания, например да слагате плюшена играчка в столчето за детето, когато самото то не е в него, и да премествате играчката на предната седалка до шофьора, когато детето е в колата. Плюшената играчка ще ви напомня, че детето е отзад.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    превенция    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.