zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лятото: 8 стъпки за здравословен живот



Лятото: 8 стъпки за здравословен живот

Направете нещо повече за себе си без особени усилия.

здраве.bg

... като цяло. Изследване показва, че 85% от хората, които всекидневно чистят зъбите си с конец, определят здравето си като по-добро..

4. Излезте навън и се раздвижете

Изберете си една дейност навън – екскурзия, разходка сред природата, раздвижване с децата, каране на колело, ролери или плуване – за да се отървете от това чувство за тясно помещение, което предизвикват тренировките във фитнеса. Ако споделите изживяването със семейството или приятели, това ще донесе като бонус и по-сплотени и искрени отношения между вас.

5. Бъдете внимателни към очите си

За да предпазите здравето си на работа и през свободното време, винаги носете предпазни очила. Когато сте навън, изберете слънчеви очила, които блокират поне 99% от ултравиолетовите A и B лъчи. Тези очила помагат и за намаляване риска от катаракта, а и предпазват чувствителната кожа около очите от преждевременна поява на бръчки. Добре е да се консултирате със специалист точно какви очила да изберете.

6. Време е за отпуска!

По-свободният график през лятото е добра възможност за намаляване на напрежението. Наблюденията показват, че отпуската помага за намаляване на кръвното налягане, сърдечния ритъм и хормоните на стреса, които са причини за напълняване и повишен риск от сърдечни заболявания.

7. Ограничете алкохола

Лятото е чудесно време да пропуснете твърдия алкохол и да изберете по-леки разхлаждащи алкохолни напитки (разбира се, ако не страдате от някакво хронично заболяване или не става дума за бременност). Охладеното вино, студената бира и плодовите сокове (най-добре прясно изцедени) са достатъчно разхлаждащи, а същевременно и леки. В умерени количества – една-две чаши дневно – алкохолните напитки доказано намаляват риска от сърдечни заболявания.

8. Наспивайте се

Дългите и топли летни дни предразполагат към късно заспиване. Но ако устоите на изкушението, не пиете алкохол до късно и си създадете режим за лягане и ставане по приблизително едно и също време...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.