zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пътят на презервативите



Пътят на презервативите

От животинските черва до синтетичния латекс .

Тя.bg

Презервативи. Кондоми. Гумички. Както и да ги наричате, вероятно са изиграли роля във връзките ви – а без тях животът би бил... доста различен. Но питали ли сте се някога откъде произлизат? И как са станали това, което са сега?

През 1880 г. производителят на салами от Ню Йорк Джулиъс Шмид започнал да използва животински черва, за да прави кондоми. Векове наред кондомите били правени от животински части, лен и коприна, а ранните прототипи на Шмид били миризливи и неудобни. Скоро той подобрил дизайна и нарекъл продукта си “Рамзес” в чест на плодовития египетски владетел, който станал баща на над 100 деца.

Други подобни видове, също създадени от животински мембрани, били известни като “френски сейфове” или “мъжки сейфове”.

През 1839г. Чарлз Гудиър изобретил вулканизацията, процес, който прави гумата по-твърда и еластична. Така бил създаден материалът, от който се прави артикулът, който наричаме “гумичка”. Първите гумички били за многократна употреба. Те стрували около 1 долар по време на Гражданската война и били използвани за предпазване от сифилис в публичните домове.

Кондомът бил продукт-табу, което го правел доходоносен за доставчиците му. Когато мистерията на табуто изчезнала и всички основни аптеки започнали да предлагат кондоми, печалбите се понижили. “Предпочитам продукти, които са табу, защото така изкарваме повече пари! Когато даден продукт стане общоприет и започне да се предлага навсякъде, вече имаме проблем с продажбите и печалбата.” – споделя собственик на секс-магазин.

Къде за първи път са се срещали кондоми?

Вярва се, че египтяните измислили първите кондоми, които били ленени и предпазвали човекът, който ги носи, от заболявания. Няма свидетелство за използване на кондоми преди Римската империя, когато за тях се пишело в дневници и записки. Не е ясно от какъв материал обаче са били направени.

След това, през XV век, сифилисът се разпространил в Европа и Габриел Фалопиус създал ленен презерватив за предпазване от сифилис, но все...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    секс и здраве    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.