zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отслабването: разликите между мода и наука често са твърде големи



Отслабването: разликите между мода и наука често са твърде големи

Да се отслабва е модерно, и в това няма нищо лошо, стига да не вредим на здравето си.

здраве.bg

Когато всеки нов ден се превърне в неуспешен опит за отслабване, лошото настроение няма да закъснее. Но всъщност може би е дошло времето просто да се замислим как да променим старата диета и да възприемем някакви нови принципи на хранене.

До неотдавна общите препоръки за здравословно хранене бяха прости и свързани с няколко основни цели, а поддържането на оптимално тегло беше лесна задача – приетите калории трябва да са равни на изразходваните.

Оказва се обаче отслабването е много по-трудна задача от спазването на елементарни аритметични сметки. През последните години се проведоха голям брой проучвания, опитващи се да разгадаят сложността на процесите на сваляне и качване на килограми. Докато някои продължават да търсят перфектното хапче за отслабване, други откриха нови начини за ефективно отслабване, базирани на корекции в диетата.

За да поддържа теглото си оптимално, организмът се нуждае от хормона лептин. Той изпраща сигнали от мастните клетки до центрове в мозъка, отговорни за усещания като ситост и удоволствие. Хората със затлъстяване произвеждат големи количества лептин, но мозъкът не реагира адекватно на подаваните сигнали.

Удоволствието от храненето

Скорошно авторитетно проучване установи, че хората с наднормено тегло не изпитват същото задоволство от храната като останалите и се опитват да компенсират това с преяждане. С други думи - пълните хора всъщност не са лакоми, защото те изпитват по-малко удоволствие от акта на хранене. Ето защо промените в навиците на хранене са трудни, особено ако самото тяло работи срещу себе си.

Ако вашият случай е именно такъв, забравете за традиционните подходи и опитайте новите методи, които работят заедно с тялото ви, а не против него.

Диета – всеки-следващ-ден

Естествено може все така да спазвате добре отъпкания път на традиционните диети – да намалите калориите и да очаквате отслабване. Основното предимство на този вид хранителен режим е, че ако успеете да отслабнете, безспорно ще живеете...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.