zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отслабването: разликите между мода и наука често са твърде големи



Отслабването: разликите между мода и наука често са твърде големи

Да се отслабва е модерно, и в това няма нищо лошо, стига да не вредим на здравето си.

здраве.bg

... че намалява риска от редица заболявания като диабет, сърдечно-съдови проблеми, множествена склероза и ревматизъм, витамин D също така помага в процесите на отслабване.

Проучване от 2008 г. предполага връзка между ниските нива на витамин D в кръвта и затлъстяването. Резултатите от него показват, че всеки допълнителен нанограм на милилитър витамин D в кръвта заставя тялото да свали 200 г.

Други изследвания също свързват високите нива на витамин D със стройната фигура. Въпреки това все още няма обяснение за това как този витамин повлиява процесите на натрупване/сваляне на телесно тегло.

Пълни, щастливи и... здрави

Но дали наистина всички пълни хора са изложени на по-висок риск от заболявания? Голямо проучване през 2007 г. установи, че 30% от хората със затлъстяване (т.е. с индекс на телесна маса по-висок от 30) са в действителност „метаболитно здрави” – с ниски нива на холестерол, нормално кръвно налягане и кръвна захар. Противно на очакванията, всеки трети с наднормено тегло не се нуждае от отслабване, за да подобри здравословното си състояние. В действителност то може дори да е вредно.

Ето защо: не бързайте да отслабвате, особено ако профилактичните ви изследвания показват резултати в норма и се храните здравословно, спортувате активно и се чувствате отлично. Вместо това се наслаждавайте на няколкото излишни килограма.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.