zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Излишните храни през летните месеци



Излишните храни през летните месеци

здраве.bg

... – 300-800 ккалории;
• студен чай – повече от 520 ккалории.

Вместо висококалоричните питиета, пробвайте да постигнете същия ефект с изстудено вино.

Безалкохолни напитки

Обезводняването е чест проблем, с който трябва да се съобразяваме през лятото. Но да утолим жаждата си не означава да го правим за сметка на талията си. Половин литър подсладен студен чай, кола, енергийни напитки, плодови сокове или бира се равняват на около 150 ккалории.

Замразени удоволствия

Чаша сладолед съдържа приблизително 380 калории и 22 г мазнини (в повечето случаи растителни). Но не е нужно да се отказваме на 100% от удоволствието - опитайте се да намалите порцията или се ориентирайте към по-нискокалорични сладоледи.

Дресинг за салати

Салатите могат да бъдат перфектната лятна вечеря: леки, освежаващи, най-добрият начин да си набавим необходимите фибри и белтъчини. Но висококалорийните сосове и дресинг, както и бекон, сирене, пържени пилешки флейки, превръщат идеалната вечеря в калорийна бомба. Вместо това прибавете към зеленчуковата салата печено пилешко филе, варени яйца и дресинг с малко мазнини.

Летни пържени „деликатеси”

Шепа пържени картофи или цаца няма да навредят на никого, но твърде честата им употреба бързо ще дадат резултат – излишни мазнини в областта на талията или бедрата. Всеки 30 грама пържени картофи или чипс имат прибилизително 160 калории и 10 грама мазнини. Голяма порция пуканки ще ви натовари с 550 калории, 30 г мазнини и почти 1000 мг натрий.

Панирано пилешко

Панираното пилешко месо е несъмнено лесен и приятен начин да заситим глада, но за съжаление носи доказани негативи не само за талията, но и за кръвоносните съдове – мазнините в панировката улесняват наслагването на плака. Затова най-добре забравете за панировката, а вместо това си изпечете пилешки гърди на скарата.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.